Rozpoczęcie dnia filiżanką gorącej, aromatycznej kawy dla wielu z nas jest sprawą priorytetową. Poranny rytuał picia ulubionej „czarnej” lub espresso daje niebywałą przyjemność, a także pobudza do działania. Jednakże ciągła dyskusja nad szkodliwymi dla zdrowia właściwościami kawy powoduje, że delektowanie się kolejną filiżanką budzi pewien niepokój.
Rozwiewamy, więc wątpliwości i podpowiadamy, jaką kawę możesz, a nawet powinieneś/powinnaś pić dla swojego zdrowia.
Co mówią specjaliści?
Dyskusja wśród specjalistów zajmujących się korzystnymi i niekorzystnymi właściwościami kawy toczy się od wielu lat. Jednakże coraz więcej badań udowadnia, że kawa espresso lub filtrowa, a na pewno świeżo palona, nie powoduje szkody w naszym organizmie.
Co więcej, badania wykazują wyraźnie, że kawa wysokiej jakości ma duże właściwości prozdrowotne i obniża ryzyko zachorowania na raka lub występowania arytmii serca. Można tu nadmienić, że wypicie sześciu małych filiżanek dobrej kawy dziennie wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. W takim kontekście warto wiedzieć, jaką kawę pić oraz ile dziennie, by nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.
Czy wiesz, jak działa kawa?
Każdy z nas wie, czym jest zastrzyk kofeiny dla naszego mózgu o świcie, a dużą zawartość tej substancji znajdujemy właśnie w kawie. Pobudzające działanie kofeiny zauważamy bardzo szybko, efekt „otrzeźwienia” i zwiększonej koncentracji pojawia się już w trakcie popijania porannej kawy.
To, co powoduje otępienie i zmęczenie to produkt uboczny mózgu, czyli adenozyna. Kofeina zaś działa blokując receptory adenozyny, jak również zwiększa częstotliwość skurczów serca, a tym samym powoduje większy dopływ utlenionej krwi do mózgu. Takie działanie sprawia, że większość ludzi nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Tu zaznaczyć warto, że ważne jest dawkowanie kofeiny – optymalnie do 3 mg na kilogram ciała.
Jednakże nie tylko chemia jest ważna dla kawoszy. Aromat, smak, a nawet aksamitna struktura oraz kolor sprawiają, że kawa ma działanie relaksacyjne i dające wiele przyjemnych doznań. Doskonały efekt uzyskamy poprzez wybór kawy złożonej z ziaren najlepszej jakości oraz odpowiednio parzonej. Przyglądając się ziarnom zyskasz pewność, co do jakości, zapachu i smaku przygotowanego później napoju. Pamiętaj, by wybrać odmianę zgodną z preferencjami smakowymi, tak by przyjemność picia kawy była pełna.
Dobra kawa, czyli jaka?
Najlepsze efekty daje spożywanie kawy naturalnej, która zawiera najwięcej przeciwutleniaczy, takich jak m.in. bioflawonoidy i kwasy chlorogenowe. Dobra dla zdrowia jest kawa mocno palona, gdyż zawiera mniej kofeiny, ale za to więcej antyoksydantów oraz reguluje poziom witaminy E oraz glutationu.
Patrząc na kawę z perspektywy zdrowia możemy śmiało wysnuć wniosek, że jest to absolutnie bezpieczna i zdrowa „używka”. Warto jednak pamiętać, że produkt przygotowany z sercem oraz w sposób rękodzielniczy w małej palarni kawy, będzie zdrowszy, niż to, co schodzi z taśmy produkcyjnej w dużej fabryce.