El Cafetero

Czy na pewno kawa szkodzi zdrowiu, czy też wpływa na jego poprawę?

Czy na pewno kawa szkodzi zdrowiu, czy też wpływa na jego poprawę?

Rozpoczęcie dnia filiżanką gorącej, aromatycznej kawy dla wielu z nas jest sprawą priorytetową. Poranny rytuał picia ulubionej „czarnej” lub espresso daje niebywałą przyjemność, a także pobudza do działania. Jednakże ciągła dyskusja nad szkodliwymi dla zdrowia właściwościami kawy powoduje, że delektowanie się kolejną filiżanką budzi pewien niepokój.

Rozwiewamy, więc wątpliwości i podpowiadamy, jaką kawę możesz, a nawet powinieneś/powinnaś pić dla swojego zdrowia.

Co mówią specjaliści?

 Dyskusja wśród specjalistów zajmujących się korzystnymi i niekorzystnymi właściwościami kawy toczy się od wielu lat. Jednakże coraz więcej badań udowadnia, że kawa espresso lub filtrowa, a na pewno świeżo palona, nie powoduje szkody w naszym organizmie.

Co więcej, badania wykazują wyraźnie, że kawa wysokiej jakości ma duże właściwości prozdrowotne i obniża ryzyko zachorowania na raka lub występowania arytmii serca. Można tu nadmienić, że wypicie sześciu małych filiżanek dobrej kawy dziennie wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. W takim kontekście warto wiedzieć, jaką kawę pić oraz ile dziennie, by nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

 Czy wiesz, jak działa kawa?

 Każdy z nas wie, czym jest zastrzyk kofeiny dla naszego mózgu o świcie, a dużą zawartość tej substancji znajdujemy właśnie w kawie. Pobudzające działanie kofeiny zauważamy bardzo szybko, efekt „otrzeźwienia” i zwiększonej koncentracji pojawia się już w trakcie popijania porannej kawy.

To, co powoduje otępienie i zmęczenie to produkt uboczny mózgu, czyli adenozyna. Kofeina zaś działa blokując receptory adenozyny, jak również zwiększa częstotliwość skurczów serca, a tym samym powoduje większy dopływ utlenionej krwi do mózgu. Takie działanie sprawia, że większość ludzi nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Tu zaznaczyć warto, że ważne jest dawkowanie kofeiny – optymalnie do 3 mg na kilogram ciała.

Jednakże nie tylko chemia jest ważna dla kawoszy. Aromat, smak, a nawet aksamitna struktura oraz kolor sprawiają, że kawa ma działanie relaksacyjne i dające wiele przyjemnych doznań. Doskonały efekt uzyskamy poprzez wybór kawy złożonej z ziaren najlepszej jakości oraz odpowiednio parzonej. Przyglądając się ziarnom zyskasz pewność, co do jakości, zapachu i smaku przygotowanego później napoju. Pamiętaj, by wybrać odmianę zgodną z preferencjami smakowymi, tak by przyjemność picia kawy była pełna.

Dobra kawa, czyli jaka?

Najlepsze efekty daje spożywanie kawy naturalnej, która zawiera najwięcej przeciwutleniaczy, takich jak m.in. bioflawonoidy i kwasy chlorogenowe. Dobra dla zdrowia jest kawa mocno palona, gdyż zawiera mniej kofeiny, ale za to więcej antyoksydantów oraz reguluje poziom witaminy E oraz glutationu.

Patrząc na kawę z perspektywy zdrowia możemy śmiało wysnuć wniosek, że jest to absolutnie bezpieczna i zdrowa „używka”. Warto jednak pamiętać, że produkt przygotowany z sercem oraz w sposób rękodzielniczy w małej palarni kawy, będzie zdrowszy, niż to, co schodzi z taśmy produkcyjnej w dużej fabryce.