El Cafetero

Dlaczego kawa specialty jest tak smaczna i dlaczego wytrawni smakosze po nią sięgają?

Dlaczego kawa specialty jest tak smaczna

Najprzyjemniejsze poranki to te, kiedy nie śpieszymy się do pracy, a dzień zaczynamy delektując się spokojem i relaksem. Oczywiście, w tych miłych okolicznościach sięgamy po ulubiony poranny napój, czyli kawę, którą przyrządzamy powoli i z równym namaszczeniem spożywamy. Co jednak sprawia, że kawa jest dla wielu z nas obowiązkowym porannym naparem i dlaczego kawa specialty jest lepszym wyborem, niż zwykła z marketu?

Zacząć warto od wyjaśnienia, co to jest kawa specialty i czym różni się od kaw spoczywających na sklepowych półkach. Aby to zrozumieć, trzeba cofnąć się do początku procesu powstawania kawy, czyli od wyboru nasion kawowca, do końcowego etapu palenia kawy. W kawie specialty istotą jest ręczny zbiór i selekcjonowanie ziaren pod kątem najwyższej jakości, a to powoduje, że ostateczny rezultat jest o niebo lepszy, niż popularne kawy marketowe.

Kawa specialty, jak dobre wino, czyli co ma wspólnego jedno z drugim?

Kawa specialty jest jak dobre wino, a oba trunki łączy o wiele więcej niż sądzisz. I tu, i tu obowiązuje zasada selekcjonowania produktu zasadniczego – winogrona lub ziarna kawy. Plantator kawy, tak jak winiarz, dogląda owoców i ręcznie dokonuje zbiorów tych najlepszych. Następnie ziarna z owoców kawowca są odpowiednio prażone, co nadaje późniejszemu napojowi pełnej głębi smaku i aromatu.

Tak, jak wino, kawa specialty powstaje z różnorodnych odmian kawowca, rosnących w różnorodnych regionach świata. W obu przypadkach terytorium pochodzenia oraz gatunek mają podstawowy wpływ na różnorodność smaków i aromatów. I tak, kawa z Brazylii przepełniona aromatami i smakiem karmelu i czekolady różni się od kaw z Etiopii, które rozpływają się na podniebieniu pozostawiając posmak czerwonych jabłek i wiśni.

Kontrola jakości, czyli co musi posiadać kawa specialty, aby spełnić najwyższe wymagania?

Każdy etap produkcji kawy specialty podlega ścisłej kontroli. Pieczołowicie przebierane ziarna muszą być najwyższej jakości, nie mogą być skarłowaciałe, a już na pewno spleśniałe, czy nadpsute. Muszą być doskonałe, by kawa cieszyła konesera pełnią smaku.

Pieczę nad najwyższym standardem kawy specialty trzyma stowarzyszenie Specialty Coffee Association. Aby uzyskać certyfikat Specialty Coffee kawa musi być idealna w każdym detalu. To, z kolei, wymusza na producencie podjęcie wszystkich kroków, by tą jakość utrzymać w zgodzie z narzuconymi normami.

Aromat, smak, czyli jak wybrać kawę specialty i gdzie ją nabyć?

Jeden woli kawę łagodną, delikatnie słodką, przesyconą czekoladowymi i karmelowymi nutami, drugi zaś delektuje się wyższą kwasowością i owocami w posmaku i aromacie. Każdy kawosz ma swoje ulubione nuty smakowo-aromatyczne, a tylko kawa specialty może spełnić te oczekiwania w stu procentach. W tej kwestii warto zawierzyć ofercie kaw z naszej palarni kawy i wybrać taką, która o poranku nastroi nas pozytywnie na na cały dzień.