Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

Pokaż pasek boczny

Najlepsza kawa ziarnista – Arabica, idealna kawa do ekspresu!

Dla wielu z nas każdy poranek zaczyna się od przyrządzenia najlepszego i zdaje się najpopularniejszego napoju na świecie – kawy. I bez znaczenia czy jest to kawa ziarnista, czy już zmielona – kawa do ekspresu. Uczciwie przyznajmy, że każdemu z nas nie tylko umila, ale też znacznie ułatwia poranki, wzmacnia popołudnia, dodaje inspiracji, a czasem swoistego (potrzebnego) oświecenia. A jedną z najpopularniejszych odmian kawy jest Arabica. Kawa Arabica tworzy bogatą, gładką, ciemną mieszankę, dając nam doskonały zastrzyk kofeiny, ale bez tej typowej dla niej goryczki.

Najlepsza kawa ziarnista – samozapylająca się kawa Arabica

Wiele roślin stosuje zapylanie krzyżowe, w którym zapylacze przenoszą pyłek z jednej rośliny do innej. Oznacza to nie tylko mieszanie genetyczne, ale i większą zmienność roślin. Ale rośliny kawy z gatunku Coffea Arabica zapylają się samoczynnie, a nie krzyżowo. Oznacza to, że do rozmnażania się używają pyłku, który przekazuje te same geny. Metoda ta bez wątpienia pomaga utrzymać stałą jakość ziaren kawy Arabica, co możesz poczuć codziennie pijąc filiżankę zakupionej od nas kawy.

Świeżość, która kryje się wewnątrz ziarna kawy espresso

Czy wiesz, że kawa to w rzeczywistości nie ziarna a nasiona, które znajdują się w środku owocu? Ten owoc nazywa się wiśnią, a ziarna kawy mieszczą się pośrodku, jak pestka w brzoskwini lub śliwce. Wiśnie kawowe dojrzewają, kiedy ich skóra przypomina winogrono, a ich kolor staje się pomarańczowy lub czerwony. Co ciekawe, wiśnie te są jadalne i smakują trochę jak połączenie maliny, żurawiny, prawdziwej wiśni i rodzynek. A wiesz jak ludzie odkryli kawę? Legenda głosi, że pewien pasterz zauważył, jak jego kozy podjadając wiśnie kawowe dostały takiego zastrzyku energii, że zaczęły “tańczyć”. Ekhm… Na szczęście to tylko legenda.

Najlepsze kawy espresso, to kawy ziarniste

Wszystkie żywe organizmy mają DNA, a DNA składa się z chromosomów. Chromosomy występują w parach, wpływając na różne aspekty (choćby naszego wyglądu). Mają je także ziarna kawy – jedenaście lub łącznie dwadzieścia dwa. Ale jest jedna odmiana, która ma aż czterdzieści cztery chromosomy. Tak, zgadliście – Arabica. I choć ma mniej kofeiny niż inne (2% na objętość), może to być jeden z powodów, dla których ta kawa jest o wiele lepsza niż inne odmiany – niższa zawartość kofeiny może dodatkowo poprawić Twoje doznania smakowe. Więcej chromosomów oznacza bardziej subtelne aromaty i więcej właściwości, które podczas palenia można ulepszyć. Dbanie o kawowce to dużo pracy, ale ich zbieranie jest równie męczące. Każdą wiśnię należy zebrać w idealnym momencie. Zebrana za wcześnie spowoduje, że kawa będzie rzadka i kwaśna. Z kolei zebrana za późno, może zacząć fermentować. Nasiona należy zbierać pojedynczo, co jest jednym z powodów, dla których kawa Arabica jest tak droga.