Kolumbia Las Nogales Reserve Kawa Ziarnista przelewowa
owoce tropikalne, banan, mandarynka, biała czekolada
| Obróbka | Thermal shock + mosto |
| Region | Huila, Pitalito |
| Plantator | Ricardo Hernandez |
| Plantacja | Las Nogales |
| Odmiana botaniczna | Caturra |
| Profil palenia | filtry |
| Punktacja | 88+ | Wysokość | 1 750 - 1 960 m | Gatunek | 100% Arabica | Zbiór | 2025 |
Obróbka
Funky kawa, która przeszta szalonaą obróbkę, najpierw kawa poddana zostata wysokiej tenperaturze co otworzylo pory (Thermal Shock), a nastepnie fermentacji w Mosto - soku z cascary, czyli owoców kawowca. Fermentacja odbywala sie w otwartch kadziach, dzieki czemu kawa zyskata nuty charakterystyczned dla tych z obróbki anaerobicznej. Pan Hernandes natomiast czuwal, zeby proces byt kontrolowany, a kawa smakowata FUNKY!
Profil palenia
Kawa wypalona jest stusunkowo jasno dla zachowania aromatów enzymatycznych i tych pochodzących z obróbki thermal shock i mosto.
Jak parzyć
Najlepiej sprawdzi się metoda przelewowa, w której kawa ma stosunkowo krótki czas kontaktu z wodą kalita, v60 albo AeroPress. W kawiarni parzymy na 95*C, doza 21g, 300ml uzysk, 0:00-0:30 - 50g blooming, następnie 3 równe dolania co 30s, całkowity czas parzenia 2:30-3:30.