Peru El Ronerillo Reserve Kawa Ziarnista przelewowa
papaja, suszona morela, brzoskwinia, białe kwiaty
| Obróbka | washed |
| Region | Cajamarca |
| Plantator | Eduardo Hernandez & Dionisio Pintado |
| Plantacja | El Ronerillo |
| Odmiana botaniczna | Gesha |
| Profil palenia | filtry |
| Punktacja | 88 | Wysokość | 1 850 - 1 900 m | Gatunek | 100% Arabica | Zbiór | 2025 |
Peru El Ronerillo – Geisha by José Eduardo Hernandez
Peru El Ronerillo to wyjątkowy, organiczny microlot odmiany Gesha, pochodzący z farmy El Romerillo w regionie Alto Ihuamaca, San Ignacio, Cajamarca. Za produkcję odpowiada José Eduardo Hernandez, współpracujący z Dionisio Pintado. Kawa rośnie na wysokości 1850–1900 m n.p.m., na gliniastych glebach sprzyjających rozwojowi złożonych, czystych profili sensorycznych.
Pochodzenie
El Romerillo to niewielka, 1,5-hektarowa farma prowadzona przez Dionisio Pintado wspólnie z Eduardo. Uprawia się tu wyłącznie Geshę. Zbiory trwają od czerwca do września, z udziałem pięciu sezonowych pracowników. Oprócz kawy na farmie rosną także plantany jako uprawa wspomagająca.
Dionisio i Eduardo planują rozwijać swoje gospodarstwo, inwestować w edukację dzieci oraz zwiększać możliwości eksportowe, aby roasterzy mogli poznać pełną wartość ich pracy.
Sourcing i wpływ społeczny
Kawa jest częścią programu zakupowego Nordic Approach realizowanego z Origin Coffee Lab, wspierającego małe peruwiańskie gospodarstwa. Program oferuje premie jakościowe, wsparcie w zakresie protokołów obróbki, pełną przejrzystość oraz selektywny skup najlepszych microlotów.
Opis
- Pochodzenie
- Peru
- Region
- Cajamarca
- Obróbka
- Washed
- Profil palenia
- Przelew
- Gatunek
- Arabica
- Odmiana botaniczna
- Gesha