O PALARNI

EL CAFETERO

Od początków istnienia naszej palarni koncentrujemy się i inwestujemy w profesjonalną edukację oraz najwyższej klasy sprzęt, aby lokalnie zapewnić coś wyjątkowego, doskonały produkt, który wszyscy kochamy – KAWĘ. Podchodząc do wszystkiego z uwagą, odpowiedzialnością i profesjonalizmem El Cafetero oferuje najwyższą jakość i indywidualne podejście wszystkim klientom i partnerom. Wybierając kawę od El Cafetero stawiasz na ziarna najwyższej jakości zgodne z wysokimi standardami Specialty Coffee Association (SCA). Nasze podejście do palenia pozwala na pełne wykorzystanie potencjału ziaren poprzez staranne tworzenie indywidualnego profilu palenia dla każdej kawy.

Poza pasją i miłością do kawy nasz roaster trzyma światowe standardy w paleniu – ukończył szkolenia zagraniczne i posiada certyfikaty Specialty Coffee Association, co potwierdza wiele godzin zajęć teoretycznych i praktycznego szkolenia z palenia kawy. Palenie kawy to sztuka, która wymaga dużej wiedzy, zaangażowania i doświadczenia, aby stworzyć indywidualne profile palenia. Palenie kawy to nauka– zasady wymiany ciepła, termodynamika i chemia – te elementy muszą być opanowane do perfekcji, aby zapewnić najwyższy standard jakości i smaku. Aromat kawy podczas palenia determinuje 15 różnych zmiennych, co czyni go jednym z najbardziej skomplikowanych, ale zarazem wyjątkowych procesów. Indywidualnie wypracowany styl palenia naszego roastera pozwala wydobyć najlepsze aromaty i smaki z każdego ziarenka.

Palenie kawy to sztuka

Palenie kawy to nauka

Lokalna palarnia

Jesteśmy palarnią specialty. Co to oznacza w praktyce? Kawa specialty to kawa najwyższej dostępnej jakości, charakteryzuje ją sprawdzone pochodzenie ziaren, single origin – kawa pochodząca z jednej uprawy lub regionu, brak defektów, sezonowość gwarantująca zawsze świeżą kawę, wyjątkowy profil sensoryczny, świeże palenie, niespotykane połączenia smaków i aromatów oraz wysoka dbałość plantatora o roślinę i jej owoce.

Kawy specialty są związane z tzw. third movement coffee, który podkreśla wyjątkowe cechy kawy, wynikające z różnorodności botanicznej, odmian ziaren, regionów, metod uprawy, szkoły palenia i metod parzenia kawy. Third movement coffee to celebrowanie odczuć sensorycznych kaw najwyższej jakości.

liście i owoce kawowca

Jesteśmy palarnią specialty. Co to oznacza w praktyce? Kawa specialty to kawa najwyższej dostępnej jakości, charakteryzuje ją sprawdzone pochodzenie ziaren, single origin – kawa pochodząca z jednej uprawy lub regionu, brak defektów, sezonowość gwarantująca zawsze świeżą kawę, wyjątkowy profil sensoryczny, świeże palenie, niespotykane połączenia smaków i aromatów oraz wysoka dbałość plantatora o roślinę i jej owoce.

Kawy specialty są związane z tzw. third movement coffee, który podkreśla wyjątkowe cechy kawy, wynikające z różnorodności botanicznej, odmian ziaren, regionów, metod uprawy, szkoły palenia i metod parzenia kawy. Third movement coffee to celebrowanie odczuć sensorycznych kaw najwyższej jakości.

Stawiamy na transparentność. Kawa to coś więcej niż „Arabica 100%”. Nasze kawy pochodzą ze sprawdzonego źródła, zawierają szczegółowe informacje na temat plantacji, jej położenia i wysokości upraw, okresie zbioru, sposobie obróbki ziaren oraz odmianie botanicznej rośliny. Aby zapewnić najwyższą jakość i świeżość ziaren stawiamy na sezonowość, dlatego w naszej ofercie zawsze znajdziesz aktualne zbiory.

Zawsze świeżo palona – tylko taka kawa smakuje najlepiej, dlatego robimy wszystko co w naszej mocy, żeby dostarczyć naszym klientom i partnerom najświeższe ziarna. Jesteśmy No Waste – jesteśmy odpowiedzialni za nasze otoczenie, dlatego organiczne pozostałości produkcyjne przekazujemy małym, lokalnym rolnikom jako nawóz o wysokiej zawartości związków mineralnych sprzyjających uprawom. Dzielimy się wiedzą – na naszym blogu zawsze znajdziesz najaktualniejsze informacje dotyczące kawowych zagadnień i alternatywnych metod zaparzania.

Stawiamy na transparentność. Kawa to coś więcej niż „Arabica 100%”. Nasze kawy pochodzą ze sprawdzonego źródła, zawierają szczegółowe informacje na temat plantacji, jej położenia i wysokości upraw, okresie zbioru, sposobie obróbki ziaren oraz odmianie botanicznej rośliny. Aby zapewnić najwyższą jakość i świeżość ziaren stawiamy na sezonowość, dlatego w naszej ofercie zawsze znajdziesz aktualne zbiory.

Zawsze świeżo palona – tylko taka kawa smakuje najlepiej, dlatego robimy wszystko co w naszej mocy, żeby dostarczyć naszym klientom i partnerom najświeższe ziarna. Jesteśmy No Waste – jesteśmy odpowiedzialni za nasze otoczenie, dlatego organiczne pozostałości produkcyjne przekazujemy małym, lokalnym rolnikom jako nawóz o wysokiej zawartości związków mineralnych sprzyjających uprawom. Dzielimy się wiedzą – na naszym blogu zawsze znajdziesz najaktualniejsze informacje dotyczące kawowych zagadnień i alternatywnych metod zaparzania.

Zasób 3
Zasób 4
Zasób 4
Zasób 3

DLACZEGO EL CAFETERO?

Dobra kawa wymaga odpowiednych warunków do wzrostu. Roślina kawowca wymaga temperatury między 18-21 stopni Celsjusza, odpowiedniej ilości opadów atmosferycznych – najlepiej z okresem 3 miesięcznej suszy, żeby móc zakwitnąć. Szczególnie sprzyjają jej ciepłe dni i chłodne noce. Najlepiej rośnie na wysokości 1 000 – 2 000 m n.p.m. Biorąc to wszystko pod uwagę, jeśli mielibyśmy szukać idealnego miejsca na ziemi do uprawy kawy byłaby to Kolumbia, szczególnie Zona Cafetera, nazywana także trójkątem kawowym (po hiszpańsku eje cafetero). Szacuje się, że z tego obszaru pochodzi 10% światowej produkcji kawy. Trójkąt kawowy jest położony w tzw. „pasie kawowym” (pomiędzy zwrotnikami Raka, a Koziorożca), gdzie przez cały rok panuje ciepły klimat. Żyzne gleby, często pochodzenia wulkanicznego, sprzyjają uprawie kawowca, ale nie tylko.

plantacja kawy

Palma woskowa jest drugim znakiem rozpoznawczym tego regionu. Przepełnia ona krajobraz Andów Kolumbijskich i od 1985 r. oficjalnie uznawana jest za drzewo narodowe Kolumbii otrzymując specjalny status prawny. Ponadto, palmy pełnią również istotne funkcje na plantacji, zapewniają bioróżnorodność gatunkową, poprawiają bilans wodny gleby oraz stabilizują jej pH.

Wspaniała kawa ma swój początek u plantatora (po hiszpańsku el cafetero), którego rodzina prawdopodobnie spędziła pokolenia na doskonaleniu swojego podejścia do uprawy kawy. Plantator kawy dedykuje swoje życie pielęgnowaniu i doskonaleniu swoich roślin. Dla niego najważniejsza jest jakość, a nie ilość. Tylko kawy wolne od wad i zebrane w szczytowej fazie dojrzałości będą przekazywane dalej. W El Cafetero nie może zabraknąć kaw z Kolumbii, dlatego w naszej ofercie zawsze znajdziesz wysokiej jakości kawę specialty z tego regionu.

Palarnia kawy, dobrej palarni kawy nie równa – El Cafetero

Jako doświadczona palarnia kawy, rozumiemy wiele zawiłości dotyczących procesu przygotowania i umiejętnego palenia kawy. Dzięki historii – naszym fundamencie – i uzyskanemu doświadczeniu, postaramy się wymienić kilka rzeczy, których prawdopodobnie nie wiedziałeś o procesie palenia, a które stosujemy w swojej pracy.

Polskie palarnie kawy to rzadkość, ale El Cafetero to palarnia kawy prawdziwej

Ciemne ziarna kawy zawierają mniej kofeiny niż ich jaśniejsze odpowiedniki. I chociaż na logikę wydawać by się mogło (jak i też wiele osób uważa), że to ciemno palona kawa jest mocniejsza, to jednak tak nie jest i to z jednej prostej przyczyny – proces palenia prowadzi do rozkładu znajdującej się w ziarnach kofeiny. Innymi słowy, im mniej palona kawa, tym jaśniejszy jest jej odcień i większa zawartość kofeiny. Co ciekawe, ciemna kawa waży mniej, co oznacza, że ​​na filiżankę, będzie przypadać więcej ziaren. Mocna filiżanka kawy wymaga wyższego stosunku kawy do wody podczas procesu parzenia. Siła działania kawy wynika z tego, że do każdej filiżanki wlewa się więcej kawy, co przekłada się na jej wzmocniony smak i wyższą zawartość kofeiny.

Palarnia kawy ze sklepem internetowym – oferujemy najwyższej jakości kawę z palarni!

Palenie kawy to zarówno sztuka, jak i nauka. Poprzez zastosowanie ciepła w różnych momentach procesu można wpływać na kwasowość, smak i aromat. Na przykład, powolne prażenie przed pierwszym pęknięciem może zwiększyć ogólną masę kawy. Dużo ciepła zwiększy za to kwasowość, tworząc ostry i niezwykle wyrazisty smak. Dostarczane przez nas torebki z kawą mają na celu kontrolować uwalniany przez palenie dwutlenek węgla. Dzięki odpowiedniej torbie, możliwe jest zapobieżenie napełnianiu się worka, tudzież jego późniejszej eksplozji. W El Cafetero, po procesie palenia, zostawiamy na chwilę kawę przed jej późniejszym zapakowaniem, co pozwala zapobiec temu problemowi. Poza tym, nasz sklep oferuje szeroką gamę kaw, przygotowywanych wprost z naszej polskiej palarni kawy. Bez względu na to jakie są Twoje preferencje (pochodzenie, smak i aromat), w naszej ofercie zawsze znajdziesz coś dla siebie.

Rzemieślnicza palarnia kawy, to najlepsza palarnia kawy – proces palenia

W momencie rozpoczęcia palenia, ziarna kawy zawierają w sobie około 10% wilgoci. Po prażeniu wartość ta spada do zaledwie 1-2%. Z prostej matematyki wynika, że podczas pieczenia odparowuje 8-9% wody. Czy wiedziałeś, że podczas pieczenia ziarna pachną sianem? Pachną tak, aż do pierwszego pęknięcia, wtedy to zapach zmienia się na ten przypominający domowej roboty popcorn. Słynny etap pieczenia zwany „pierwszym pęknięciem” pojawia się, gdy piec zostanie podgrzany do 196 stopni Celsjusza. Następnie czeka się na “drugie pęknięcie”, które następuje przy temperaturze 224 stopni Celsjusza. Ale zanim to wszystko nastąpi, przy 160 stopni Celsjusza rozpoczyna się słynna reakcja Maillarda. Co oznacza? To seria reakcji chemicznych, które odgrywają ważną rolę w tworzeniu charakterystycznego smaku kawy. Przeciętnie cały proces palenia trwa około 12 minut, jednak to nie on jest ważny, a spójność pomiędzy wszystkimi etapami.