Doskonałe kawy alternatywne – idealne do aeropressu, dripa oraz chemexa
Kiedy myślimy o idealnej kawie, przychodzi nam do głowy obraz czarnego, gorącego napoju. Musi pachnieć niebiańsko i smakować niczym napój bogów. Tajemnicą jest sposób parzenia. Doskonałe efekty dają kawy alternatywne, które można zaparzyć w sposób inny niż tradycyjny. Wyjątkowy efekt daje Aeropress, kawa z niego jest wyjątkowo aromatyczna i gładka. Innym urządzeniem, które możemy wypróbować jest Driper lub Chemex. Nie musicie się ograniczać do tradycyjnego ekspresu, spróbować warto wszystkich metod alternatywnego parzenia kawy, by dobrać dla siebie ten najodpowiedniejszy.
Kawa z aeropressu, co sprawia, że jest tak wyjątkowa?
Aeropress to małe plastikowe urządzenie, które pozwala na uzyskanie magicznych efektów. Działa trochę, jak strzykawka: wsypujesz kawę do tłoka, zalewasz wrzątkiem i zakręcasz sitkiem z papierowym filtrem. Następnie powoli przeciskasz do kubka. Gdzie tu magia? Wszystko zależy od doboru kawy, grubości zmielenia oraz zaparzenia. To zabawa, gdzie niczym alchemik, w zależności od własnej wyobraźni otrzymasz taki napój, jaki sobie wymarzysz. Doskonała kawa do aeropressu, to ta dedykowana metodom przelewowym, na pewno świeżo zmielona. Prosty przepis: kawa, Aeropress i wyobraźnia, te elementy pozwalają na zaparzenie doskonałości.
Chemex – kawa zaparzona w najprostszym ekspresie i diabelnie pyszna
Wśród metod przelewowych zwracamy uwagę na dwie, z których wychodzi przepyszna kawa. Drip oraz Chemex to urządzenia już kultowe pozwalające na odejście od drogich, dużych ekspresów do kawy. Chemex to gustowny, szklany wazon o ponadczasowym wyglądzie. Łączy w sobie karafkę na kawę oraz zaparzacz. Kawa z Chemexa ma delikatny i czysty smak. Pozwala cieszyć się nie tylko chwilą picia aromatycznego napoju, ale również rytuałem parzenia. Naczynie wypełnia się powoli czarnym napojem poprzez zalewanie wrzątkiem filtra wypełnionego kawą. To czynność wymagająca spokoju i skupienia, w której strumień gorącej wody powoli lejemy kolistymi ruchami. Pamiętać warto, że kawa musi być grubo zmielona, tak aby można było wydobyć wszystkie jej nuty smakowe. Dedykowane filtry do Chemexa mają odpowiednią przepuszczalność, co powoduje, że napój jest lekki i delikatny. Dodatkowym, niebagatelnym atutem tego małego magika jest efekt posmaku herbacianego i uzyskanie naparu o bardzo klarownej strukturze.
Kawa z dripa – co sprawia, że jest tak smaczna i wyjątkowo delikatna?
Diabeł tkwi w szczegółach. Parzenie kawy z dripa to prosty sposób, ale wyjątkowość napoju uzyskujemy tylko wówczas, gdy dbamy o najdrobniejsze szczegóły. Kawa do dripa musi być odpowiednio wybrana, najlepiej z ziaren pochodzących z jednego regionu, w zależności od wyboru uzyskujemy całą gamę smaków i aromatów przynależnych danemu gatunkowi. I tak, wybierając ziarna z Gwatemali dostaniemy w filiżance czekoladę, orzechy i czerwone jabłko, a Papua Nowa Gwinea zaoferuje nam owoce tropikalne, podbite cukrem trzcinowym i kardamonem. Drip podkreśla charakter danej odmiany i tylko od naszego gustu i preferencji smakowych zależy wybór kawy. Kawa do dripa powinna być zmielona w średniej grubości, a kolejnym drobiazgiem, o którym należy pamiętać jest zalewanie gorącą wodą, a nie wrzątkiem kawy w filtrze. Dobrze przygotowany napar jest czysty i klarowny, a także delikatny i niebywale aromatyczny.